Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_db.php:14) in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 1447

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_db.php:14) in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_misc.php on line 1448

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_db.php:14) in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/rss.php on line 198

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/lib/txplib_db.php:14) in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/rss.php on line 199
http://textpattern.com/?v=4.0.4 bijmoer.com http://www.bijmoer.com/ mijn pakkende slagzin wo, 10 feb 2010 12:13:04 GMT HET PAROOL – vrijdag 1 mei 1970

WIM BIJMOER, ILLUSTRATOR EN DECORONTWERPER:

Een zaak van heel goed kijken en onthouden

PetervanStraaten
Wim Bijmoer getekend door Peter van Straaten op de redactie van Het Parool

door W. Jungman

Uit een niet te overziene hoeveelheid frutsels en dingetjes in de wandkast achter zich in zijn werkkamer, diept Wim Bijmoer een kop van Colijn op van papier-maché. Van vergeeld papier-maché de scherpe neus, het borstelhaar, de weglopende kin. De kop is zo´n dertig jaar oud. Herinnering aan de jaren van voor de oorlog, aan het politieke poppenspel, waarmee hij (Bijmoer) toen samen met Jet Bonn de politieke boer op ging. In het verhaal dat hij kan vertellen een steentje in het mozaïek.

Voorts in die werkkamer: wanden met naslagboeken, geïllustreerde atlassen; een stereo/grammofoon met veel platen klassiek, opera, operette en musical; een met papieren opgetaste oude ronde tafel; een speeldoos; een map met tekeningen die weken geleden is omgevallen en waarvan Manna, Wim Bijmoers vrouw zegt, dat hij hen eigenlijk wel weer eens zou kunnen rechtzetten; een bundel linten van bloemen die herinneren aan Sleeswijkrevue’s; gekke hoedjes; restanten van toneelmaquettes; een forse werktafel vol potloden, tubes, potjes en kwasten en vele vellen papier, waartussen die met voorbedrukte plattegronden van tv-studio’s opvallen. Eén vierkantje is 25 vierkante centimeter. De televisie, elke omroep op zijn beurt, is een van zijn belangrijkste werkgevers.
Achter de tafel, op een stoel met matten zitting en rechte rug Wilhelmus Gerardus Bijmoer zelf, blauwe ogen, rossig blond met aankondigingen van grijs: illustrator en decorontwerper. Hij dateert van ’14; 24 juli 1914. ,,Volgens de astrologen, zegt hij: ben je dan een Leeuw.”

Luisteren
De eerste afspraak om met hem en over hem te praten heb ik met Wim Bijmoer in het nieuwe NOS-complex, in de kantine van die gigantische fabriek van net-echt. Hij vult met zijn 110 kilo het niet eens zo iele stoeltje geheel.

Praten met hem komt vooral neer op naar hem luisteren. Bij dat luisteren neem je hem waar en merk je, dat niets om hem heen hem ontgaat. Van wie er komen en gaan kent hij menigeen en wie hij niet kent taxeert hij en bergt hem op in zijn geheugen.

Op het voorterrein van het NOS-complex fascineert hem en mij zo’n reus op wielen van de NOS, vol decorstukken, die met veel voor- en achteruit tussen de stoepjes en perken, wrikkend positie kiest. Bijmoer prijst het vakmanschap van de chauffeur en misprijst de gek die in zijn ontwerp voor dit voorterrein ausgerechnet dáár een stoepje heeft bedacht.

,,Laten we nog even de studio inlopen.” Daar staan op dit moment geen decors van hem, maar hij wil me wel even laten zien wat voor moois die jongens van de decorafdeling in studio vier hebben opgetrokken voor de tv-serie De Klop op de Deur.

Er is camera-repetitie. Toegang streng verboden geldt dan bijna onverbiddelijk. Niet voor Wim Bijmoer. Hij zal zachtjes praten en op zijn tenen lopen. Terwijl het team in de serre doende is, gaat bewonderend gebarend voor: van de salon via de hal naar het keukentje. Zijn uitleg en toelichting omarmen het decor en het decor omarmt hem. Hij ziet hoe het gevuld zou kunnen worden. Met een huisknecht die de voordeur open houdt en de natte kleren aanneemt. Hij is die huisknecht. Met de patriciër die minzaam neef en nicht uitlaat. Hij is die gezeten burger.

Ik weet dat hij met het neerzetten van een gouden-eeuwse Hollander, een schneidige Duitser of een Britse lord evenmin moeite heeft en nooit ben ik omtrent 5 december een imposanter kindervriend tegengekomen dan een Bijmoer-Sinterklaas (hij heeft er vele op zijn naam staan).
SintWillem

Leeuw
Bijmoer voegde bij het noemen van zijn geboortedatum de vermelding ,,ik ben een Leeuw.”
Wie zich astrologisch klasseert moet dan ook maar antwoord geven als ik hem uit een astrologisch handboekje een bloemlezing voorhoud over schijn en wezen van de Leeuw.
De Leeuw is ongehoorzaam maar eist gehoorzaamheid. Hij is vaak een huistiran. ,,Nou nee. Ten minste, ik dacht van niet.”
De Leeuw wil snel optreden en heeft altijd iets te doen. ,,Ja klopt, ik heb me nog nooit verveeld.” De Leeuw is soms hachelijk optimistisch. Hij loopt altijd gevaar te struikelen over de knikkers die hij op zijn levensweg uitstrooit. ,,Ja, daar zit wel iets in.” Leeuwen genieten van het goede leven eb drinken veel. ,,Als je naar me kijkt, weet je het.” De leeuw is opvliegend van aard. ,,’t Gebeurt niet vaak, maar ik kan me enorm kwaad maken en dan is er geen huis met me te houden.”

Zestien jaar alweer wonen Wim Bijmoer en zijn gezin in Egmond aan Zee; in een wit huis op een duin, met de zee binnen handbereik en zichtbaar door het raam bij de eethoek. Hij vindt dat de zee is om te kijken naar en niet om te lopen langs. (Vandaar die 110 kilo).

Op weg naar hem toe heb ik het na tien minuten opgegeven dat witte huis op eigen kracht te vinden. Het staat terdege op een duin, maar de hellingen ervan zijn overwoekerd geraakt door huizen van andere stedelingen die ook van de zeelucht houden. Bejaarde dorpelingen zetten me op de juiste koers naar het ,,huis van die tekenaar”. ,,Ach, Egmond is maar klein. De drie jongens zijn hier opgegroeid. Ik maak wel eens een decortje voor de toneelvereniging én mijn jaarlijkse sinterklaasrollen; dan kent iedereen je in zo’n dorp.”

School
De vader van ,,die tekenaar” werkte in Amsterdam bij een bank. Hij paalde voor zijn zonen een identieke bankcarrière af. De een is die weg ingeslagen; de ander heette Wim en was een buitenbeentje. Hij herinnert zich van de lagere August Allebé-school zij op een leitje nagetekende Klaas Vaak, die blijkens de bewondering van de juffrouw het in de kunstkritiek tot ,,opmerkelijk en veelbelovend” zou hebben gebracht. Mulo en daarna de ambachtelijke kunstkant. Overdag beginnend affichetekenaar bij Jos van Woerkom (,,je verdiende ’n tientje in de week”), ’s avonds naar de kunstnijverheidsschool. Les in kunstgeschiedenis van Huib Luns (,,Een Rubens-achtige man. Joseph heeft geloof ik wel iets van de vader.”)

Of het Betondorp, de rooie nieuwbouw, toen aan de buitenkant van Amsterdam – bakermat ook van de Van Reve’s – er wat mee te maken heeft, moet in het midden blijven. Hoe het zij: Wim Bijmoer wordt lid van de AJC (hij leerde er zijn vrouw kennen) en de AJC profiteert van zijn tekentalent. Later ook Vrijheid Arbeid Brood (,,Losse nummers drie cent. Hoofdredacteur Wim Rengelink; ja, de J.W. Rengelink van de VARA en de NOS.”). en het jong gestorven weekblad Wij. In beide bladen roept Wim het fascisme een donderend halt toe.
,,Die AJC; weet je dat het geweldig was daar gebeurde! Maar je kàn het de jongeren van nu niet laten begrijpen. Ik liet nog wel eens foto’s zien uit die jaren. Ik vertelde ervan. ’t Komt niet over, het werd gewoon het lachertje van de avond.”

Lezingen
Dubbelrollen van de tekenaar in die vooroorlogse jaren zijn het houden van lezingen voor de AJC en het Instituut voor Arbeidsontwikkeling over kunstgeschiedenis (de oude Luns met een scheut marxisme) en een politiek poppenspel, welks vergeelde kop van Colijn me van de tafel nog steeds aanstaart.
Een briefje van Amsterdams wethouder Boekman beveelt Wim Bijmoer aan bij de directie van het Stedelijk Museum voor het houden van lezingen. ,,Word ik op een dag ontvangen door Röell en Sandberg, toen nog conservator. Wandelen ze met me door die lege kabinetten en zalen tot we bij Breitners schilderij van de Dam zijn. Pakt Röell een stoel en zegt: begint u maar. Nou, dan hoor je je zelf wel eigenwijs bezig.”
Daarna ook rondleidingen voor de schilderkunst zeer toegedane damesclubjes en, valt hem in, ook eens een keer voor een vereniging van doven. ,,Hun voorzitter had me eens een keer bezig gezien en gehoord. Doordat ik regelmatig lezingen hield, articuleerde ik blijkbaar goed. Kom ik op een dag bij het museum, staat de hele hal vol. Een suppoost zegt, die mensen komen voor u voor de rondleiding. En ja hoor, bij het eerste schilderij vroeg hun voorzitter me wat extra luid en duidelijk te spreken. Je had toen nog niet die oorknopjes voor slechthorenden en uit tassen en binnenzakken haalden ze hun horens te voorschijn.
Wij zo dat hele museum door en ik maar schreeuwen, zodat iedereen kwam kijken war er aan de hand was. Jongen, zie je ’t voor je, een tekening!!
Oorlog en bezetting; ondanks dat donderend halt. Het leven stagneert. Werken om te eten en doen – in het verzet – wat je niet laten kunt.

Krant
De bevrijding! Nu zal het gaan gebeuren! Een kwart eeuw na dato lijkt het misschien minder dan het was.
De lichtjes gingen weer branden. De illegale kranten kwamen boven de grond. Met een daarvan, Het Parool, kwam Wim Bijmoer in contact via Wim Hora Adema. ,,Sinds de krant wat dikker werd teken ik al bij jullie. Naar mijn gevoel, zo’n jaar of tien geleden, zelfs meer dan eigenlijk goed was; bij reportages, bij verhalen en gedichtjes. (Over zo’n reportageopdracht, samen met Piet Mulder bij de Deltawerken: ,,We gingen er met Klip met de wagen naar toe. Beestenweer was het die dag. Vanuit de directiekeet had ik, droog, een prachtig uitzicht. Anderhalf uur lang zag ik Piet Mulder, met baggerlaarzen aan, door de modder stappen; samen met een of andere ingenieur. Toen Piet terug kwam, zei hij een beetje porrend: Zou Willem niet eens wat op papier gaan zetten? Dat hoef ik niet. ’t Is voor mij gewoon een kwestie van kijken, opbergen en thuis, aan mijn werktafel, weer tevoorschijn halen.”)
,,Annie Schmidt, toen nog vaag bezig op jullie documentatie-afdeling eerst aan de Schiedamse vest in Rotterdam, later aan de Nieuwe Zijds in Amsterdam, ging schrijven. Ik tekende erbij, week in week uit. Meestal begon het met haar versje, maar soms ook met de tekening waar zij iets bij maakte. We hadden eindeloze telefoongesprekken, ook al had ik voor zo’n tekening aan een half woord meestal genoeg. Maar uit dat geouwehoer met Annie en op de redactie groeide het journalistencabaret De Inktvis. Het heeft drie programma’s bestaan, maar, door wat het was en wat het deed, heeft het het Nederlandse cabaret – vraag maar aan Wim Ibo – een nieuw gezicht gegeven. Zonder De Inktvis zou er waarschijnlijk geen Lurelei zijn geweest. Annie schreef de meeste teksten. We braken iets open. En hadden verschrikkelijk veel plezier. Wim Bijmoer noemt de samenwerking met Annie M.G. Schmidt (voor zijn kinderen Tante Annie) iets unieks. Haar boeken en boekjes met zijn tekeningen vormen een aanzienlijk blok op zijn boekenplanken.
In het spoor van dat Schaap Veronica en Dikkertje Dap: Bijmoer-koppen en schotels, Bijmoer-gordijnstoffen en Bijmoer-kinderpostzegels, etc.
In het spoor van decors voor de prille start van Wim Sonneveld, het Theater Plezier van Floris Meslier (Toon Hermans), en een jarenlange export van ideeën en decors voor de Amerikaan Colonel Newman, die met revues in Engeland opereerde, via Bob Steinmetz, die René Sleeswijk op Wim Bijmoer attent maakte, zijn jarenlange aankleding van de Sleeswijk-revues. Daarnaast decor- en kostuumontwerpen voor theatergezelschappen (,,Het mooiste is met een minimum aan middelen een maximum aan sfeer, ruimte en verwachting op te roepen.”)
Wie op zoveel decorfronten werkt, kàn niet ontkomen aan de uitnodiging eens wat te doen voor televisie. Die kwam ruim zo’n tien jaar geleden.
Over dat werken voor de televisie: ,,Wat daar technisch kan is geweldig. Ze hebben er de knapste vaklui rondlopen. Organisatorisch – ’t zal wel komen doordat het zo’n gigantisch bedrijf is – is het één ellende. Je bent een nummer en je wordt voor opdrachten volgens dat nummer opgeroepen.”
Dat astrologische boekje noemde als beroepsmogelijkheden voor de Leeuw: eigen baas of andermans baas zijn; als arbeidsplaats waar hij zich zou kunnen thuisvoelen: een museum of schouwburg. Over kunstzinnige Leeuwen zegt het boekje (De Sterrenspiegel van André Barbault, bewerkt door Rico Bulthuis) ook dat zouden kunnen slagen als regisseur, decorateur, criticus, etaleur, zanger of spreker. ,,’t Klopt, ’t is te gek,” zegt Bijmoer.

WimMetMappie2

Judith
In Egmond is Judith kind aan huis bij Manna en Wim Bijmoer. Ze is twee jaar en hun eerste kleinkind. ,,Kleinkinderen geven je een heel nieuwe sensatie. Je hebt er alleen maar plezier van, de zorgen zijn voor de ouders.”Judith klimt op Wims knie en wordt in de voering van zijn jasje een etiket met een oud autootje gewaar. ,,Opa zal autootjes voor je tekenen.”
Samen doen ze me ineens zo verschrikkelijk denken aan Frans Laarmans en diens kleinzoon Tsjip van Willem Elsschot: ,,Hij (Tsjip) heeft oogjes en een neus als een doodgewoon kind, maar ik weet wel beter. Hij kijkt mij rustig aan, steekt aarzelend zijn handjes uit en komt op mijn arm zitten.”

]]>
http://www.bijmoer.com/artikelen/16/artikelen vr, 10 aug 2007 20:56:31 GMT Thomas Jacobs tag:www.bijmoer.com,2007-08-10:28c91f8594d40b0f3a763b0c1f9dc56e/ea6fcb5ebc2a4fe3193bf120bdece708
Gebruiksvoorwerpen
Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Een object van Wim Bijmoer

Laden....
Grammofoonplaathoesje - Liedjes van de kinderpostzegels

Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Bijmoer afbeelding
Grammofoonplaathoesje - Liedjes van de kinderpostzegels
Bijmoer afbeelding
Deens houten Beertje Pippeloentje
Bijmoer afbeelding
Houten Beertje Pippeloentje
Bijmoer afbeelding
Theelepel bloem
Bijmoer afbeelding
Theelepel dikkertje dap
Bijmoer afbeelding
Theelepel Fluitketel
Bijmoer afbeelding
Theelepel lapjeskat
Bijmoer afbeelding
Theelepel Beertje Pippeloentje
Bijmoer afbeelding
Theelepel Het schaap Veronica
Bijmoer afbeelding
In 1967 ontwierp Wim Bijmoer vijf kinderpostzegels met figuurtjes uit Het Fluitketeltje - Dikkertje Dap
Bijmoer afbeelding
Het Bloemenvrouwtje Katrijn
Bijmoer afbeelding
Het Stekelvarkentje
Bijmoer afbeelding
Het Beertje Pippeloentje
Bijmoer afbeelding
Het Fluitketeltje
Bijmoer afbeelding
De echtgenote van de Amsterdamse burgemeester Samkalden koopt de eerste kinderpostzegels van Wim Bijmoer tijdens een feestelijke bijeenkomst in de oude RAI. Naast Wim Bijmoer het zoontje van Eli Asser, verkleed als Dikkertje Dap.
Bijmoer afbeelding
Beertje Pippeloentje-bordje en het Appelenvrouwtje kop en schotel.
Bijmoer afbeelding
VIJF MEI grammofoonplaathoesje
Bijmoer afbeelding
Grammofoonplaathoes
Bijmoer afbeelding
Grammofoonplaathoesje - diverse kerstliedjes
Bijmoer afbeelding
Grammofoonplaathoesje - diverse sinterklaasliedjes
Bijmoer afbeelding
Boekenbalprogramma 1956
]]>
http://www.bijmoer.com/gebruiksvoorwerpen/15/gebruiksvoorwerpen ma, 21 mei 2007 10:54:06 GMT Thomas Jacobs tag:www.bijmoer.com,2007-05-21:28c91f8594d40b0f3a763b0c1f9dc56e/a5f0986491c856ebe9469289caf88af2
Televisie
Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Een object van Wim Bijmoer

Laden....
In het Decorcentrum van de NOS

Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Bijmoer afbeelding
In het Decorcentrum van de NOS
Bijmoer afbeelding
Repetities van circusartiesten. De foto's zijn gemaakt door Jons Bijmoer
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
"Hedenavond: Voorstelling" in Studio A, 30 december 1964 In het decor van "La Gioconda" - Ponchielli de aflevering Venetië v.l.n.r. Leo Driehuis - muziekaal adviseur, Christina Cünne - dramatisch sopraan, Annet Nieuwenhuizen - presentatie, Loet Steenbergen - regie, Henriëtte (Posthuma de Boer) Klautz - mezzosopraan, Els van Gemeren - script, Wim Bijmoer - decor en productie. De foto is gemaakt door Eddy Posthuma de Boer.
Bijmoer afbeelding
"Hedenavond: Voorstelling" - mezzosopraan Cora Canne Meijer als Carmen en de Roemeense bariton Dan Iordachescu als Escamillo ±1964
Bijmoer afbeelding
Opname 'The Tea-Party' van Harold Pinter, Cinetone studio Duivendrecht. v.l.n.r. Ies van Friesland, Ton Bourgonje, Bob de Lange en Wim Bijmoer
Bijmoer afbeelding
De televisieserie Tijl Uilenspiegel werd september 1973 in vier delen door de AVRO uitgezonden.
Bijmoer afbeelding
Keizer Karel V (Ko van Dijk), de kardinaal (Lo van Hensbergen) en Philips II (Lex van Delden), zoon van Karel V.
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Werkopnamen van De Stille Kracht, de legendarische serie uit 1974. Bob de Lange (resident Van Oudijck)
Bijmoer afbeelding
Geregisseerd door Walter van der Kamp naar de roman van Louis Couperus.
Bijmoer afbeelding
Pleuni Touw (Leonie) en Willem Nijholt (Theo)
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Bijmoer afbeelding
Hans Dagelet (Addy de Luce) en Astrid Ceuleers (Doddy)
Bijmoer afbeelding
Caro van Eyck (Raden-Ajoe Pageran)
]]>
http://www.bijmoer.com/Televisie/14/televisie ma, 21 mei 2007 10:53:19 GMT Thomas Jacobs tag:www.bijmoer.com,2007-05-21:28c91f8594d40b0f3a763b0c1f9dc56e/614f17e8f45c5b89c146893e294a788d
Theater
Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Een object van Wim Bijmoer

Laden....
Affiche The Fol de Rols 1951

Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Bijmoer afbeelding
Affiche The Fol de Rols 1951
Bijmoer afbeelding
Alice in Wonderland - The Fol de Rols Show
Bijmoer afbeelding
The Fol de Rols Show
Bijmoer afbeelding
Het Journalistencabaret De Inktvis heeft van 1947 tot 1953 bestaan. v.l.n.r. Wim Bijmoer, Annie M.G. Schmidt, Otto Montagne, Liesbeth Montagne, Bob Steinmetz en Jeanne Roos
Bijmoer afbeelding
Journalistencabaret De Inktvis, 1947. v.l.n.r. Annie M.G. Schmidt, Bob Steinmetz, Eli Asser, Liesbeth Montagne, Otto Montagne, Jan Wiessing, Piet Timmer, Jeanne Roos, Wim Bijmoer en Wim Hora Adema
]]>
http://www.bijmoer.com/Theater/13/theater ma, 21 mei 2007 10:52:05 GMT Thomas Jacobs tag:www.bijmoer.com,2007-05-21:28c91f8594d40b0f3a763b0c1f9dc56e/4250f2480c22cc13981b9a5b5a283fa6
Stem van Nederland
Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Een object van Wim Bijmoer

Laden....
Prent bij het artikel over de mislukte aanslag op Hitler in 1944.

Warning: include() [function.include]: Unable to access /afb/connect.php in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include(/afb/connect.php) [function.include]: failed to open stream: Bestand of map bestaat niet in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/afb/connect.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /public/sites/www.bijmoer.com/textpattern/publish/taghandlers.php(2681) : eval()'d code on line 2
Bijmoer afbeelding
Prent bij het artikel over de mislukte aanslag op Hitler in 1944.
Bijmoer afbeelding
Hoofdredacteur was Dr. M. van Blankenstein, onder zijn leiding groeide het blad uit tot een belangrijk instrument van nationale voorlichting en propaganda.
Bijmoer afbeelding
Molotov: Nee, nee, heeren, vermink het arme dier niet!
Bijmoer afbeelding
Sjahir tot Soekarno: Nou wil ik eens achterin!
Bijmoer afbeelding
Van den Acker: Laat me nu vooral niet gaan verbeelden, dat ik ze niet meer in mijn macht heb...
Bijmoer afbeelding
Miss Uno: Wat zachter,....dan hoor je de disharmonie minder!
Bijmoer afbeelding
Wim Bijmoer maakte vele politieke prenten voor het weekblad De Stem van Nederland, een voortzetting van Londens Vrij Nederland.
Bijmoer afbeelding
Van Kleffens: Kunt U soms ook een mannetje gebruiken om in Palestina te bemiddelen? De eene dienst is de andere waard.
]]>
http://www.bijmoer.com/Stem-van-Nederland/12/stem-van-nederland ma, 21 mei 2007 10:51:13 GMT Thomas Jacobs tag:www.bijmoer.com,2007-05-21:28c91f8594d40b0f3a763b0c1f9dc56e/36ebd08094bbe2e6567e8e675858b7f2